Burun kanaması, basit nedenlerden oluşabileceği gibi hayatı tehdit edebilecek hastalıkların da habercisi olabilir. Burun kanamaları, ön ve arka burun kanamaları olarak ikiye ayrılır.
Burun kanaması, basit nedenlerden oluşabileceği gibi hayatı tehdit edebilecek hastalıkların da habercisi olabilir. Burun kanamaları, ön ve arka burun kanamaları olarak ikiye ayrılır.
Ön burun kanamaları: Daha çok çocuk ve genç erişkinlerde görülür. Çoğu burun kanaması, burnun orta bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Bu bölgedeki damarlar oldukça incedir. Yüzeyde olduklarından burun sümkürülmesi, çocuklarda burun ile oynama, nasal travma ve hatta ufak dokunuşuyla dahi kanayabilir.
Arka burun kanamaları: Sıklıkla orta ve ileri yaşlarda, özellikle hipertansiyon hastalığı olanlarda görülür. Burnumuzun içinde arka ve üst bölgelerden kanama olur. Şiddeti burnun ön kanamalarına göre fazladır. Sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir.
Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?
Burun kanamasının pek çok nedeni bulunur. Özellikle travmalar sonucunda burun kanaması meydana gelebilir. Bunun yanı sıra burna alınan darbeler, burun kanamasına yol açabilir. Bu nedenle burna gelebilecek darbelerden kaçınılmalıdır. Kimi zaman hafif çarpmalarla kendini gösteren burun kanaması, müdahele edilmesi çok daha kolay bir durumdur.
Burun kanamasının diğer adı Epistaksis, olmakla birlikte halk arasında sıkça rastlanan bir durumdur. Hemen herkesin başına gelebilecek bir durum olan burun kanaması, kimi zaman durdulamayan bir kanama haline gelebilir. Günümüzde pek çok kişi, durmayan burun kanaması nedeniyle hastanelere başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu kanamaların kış aylarına nazaran, yaz aylarında daha sıklıkla görüldüğünü söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra burun kanamasının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında sinüzit gelir. Alerjik nezleler neden olabilir. Özelikle sıcak havalar neden olabilir. Burna yabancı cisim sokulması, yüksek tansiyon, burun ameliyatları gibi pek çok neden sayılabilir.
Aşağıdaki durumlarda doktora başvurulmalıdır:
- Tekrarlayan burun kanamalarında doktora başvurmak gerekir.
- Burun dışında başka yerlerden kanama olması durumunda (örneğin idrar ve dışkılama ile),
- Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında,
- Aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda,
- Pıhtılaşma bozukluğu yaratabilecek karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıkların bulunduğu durumlarda,
- Yakın zamanda kemoterapi alınmış olması durumunda mutlaka hekim ile temasa geç
- 10 dakika boyunca burun sıkıştırıldığı halde kanama halen devam ediyorsa,
- Kanamanın kısa süre sonra tekrarlıyorsa,
- Fenalaşma, sersemlik veya bayılma hissi varsa,
- Çarpıntı veya nefes almada zorluk varsa,
- Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa,
- 38,5 derece ateş ve döküntü / kızarıklık gibi ek belirtiler varsa vakit kaybedilmeden bir hastaneye gidilmesi gerekir.
Özellikle yaşlılarda ve çocuklarda yaşanan burun kanamalarında hassas olunması gereklidir. Bu konuda yaz aylarında, öğle sıcaklarında dışarı çıkmamak oldukça önemlidir. Yaşlılarda tansiyona sebebiyet veren bu durum, beraberinde kanamaları getirebilir. Eğer söz konusu kanama bebeklerde meydana geldiyse, vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmak gereklidir. Burun kanamasını durdurmak için ise yapılmaması gereken ilk davranış, başı arkaya doğru eğmektir. Tam tersine dik bir pozisyonda, oturur bir vaziyette, baş hafif öne doğru olmalıdır.
Burun Kanaması Tedavileri ve Burun Kanaması Fiyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi için
İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir, Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.