Nazal polip sinüs ağızlarını tıkamadıkça ve büyük boyutlara ulaşmadıkça genellikle çok belirti vermezler. Fakat sinüs ağızlarını tıkarlarsa bu boşluklarda oluşan mukus sirküle olamaz ve koyulaşarak sinüs içerisinde enfeksiyon ve kist oluşumuna neden olabilir.

Nazal polip sinüs ağızlarını tıkamadıkça ve büyük boyutlara ulaşmadıkça genellikle çok belirti vermezler. Fakat sinüs ağızlarını tıkarlarsa bu boşluklarda oluşan mukus sirküle olamaz ve koyulaşarak sinüs içerisinde enfeksiyon ve kist oluşumuna neden olabilir. Ayrıca ileri boyuttaki polipler burun boşluğunu doldurduğunda burun tıkanıklığı koku almada bozukluk, ağızdan nefes almaya bağlı horlama, ağız kuruluğu boğazda yanma, geniz akıntısı gibi belirtilere neden olabilir.

Nazal Polip Nedir?

Nazal polip ile Burun polipleri; burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan soluk pembe renkli, gözyaşı şeklinde tüm burun ve sinüs boşluklarını doldurabilen kötü huylu olmayan oluşumlardır. Nazal polip burunda anatomik olarak yerleşik Konkalar adı verilen yapılan Hipertrofisinden farklıdırlar.

Nazal polip hastalığında Poliplerin büyük çoğunluğu İntranazal ve Sistemik Kortiko destekleyici tedavisi ile küçülmekte olup burun tıkanıklığında düzelme, koku almada artış, nazal akıntıda azalma gibi yaşam kalitesini artıran bir iyilik hali sağlamaktadırlar. Eğer hastalığa eşlik eden alerjik nezle, astım varsa; Lökotrien Antagonistleri, Antihistaminikler tedavide kullanılan ek ilaçlardır.  Sinüslerde tıkanıklığa bağlı oluşan akut sinüzit ataklarında antibiyotikler ve Non-destekleyici Antiinflamatuarlar, Dekonjestan ilaçlar tedaviye eklenebilir.

Nazal Polip Tedavisi

Burunda meydana gelen, kötü huylu olmayan kitleler; yumuşak bir dokuya sahiptir. Burnun içinde yer alır ve ağrıya neden olmaz. Fakat meydana gelişi alerjik nedenlerden olabileceği gibi, sinüzitten dolayı da oluşabilir. Bunun yanı sıra hastanın genetik yatkınlığı sonucunda da meydana gelebilir. Nazal polipin görüldüğü yerler farklılık gösterir. Kimi zaman boğazın daha altına kadar uzanırken kimi zaman burun dışına çıkabilir. Eğer polip boyutu küçükse, fark edilmeyecek durumdadır. Fakat hastada burun tıkanıklığı yaratır. Geniz akıntısına ve göz çevresinin ağrımasına neden olabilir. Hastalar sinüzit nedeniyle başının ağrıdığını düşünürken, nazal polipi olduğunu öğrenebilmektedir. O nedenle doktor kontrollerini aksatmamakta fayda vardır. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren bu poliplerden kurtulmak, hastayı oldukça rahatlatacaktır.

Poliplerin teşhisi için tomografi çekilmesi gereklidir. Yapılan tetkikler sonucunda nazal polip olduğuna dair teşhis konulur. Ardından tedavi süreci başlatılır. Tedavi sürecinde medikal olarak müdahale edilebilir. Eğer polipler büyükse ve medikal yollardan tedavi edilemeyecek durumdaysa, cerrahi müdahale edilmesi gereklidir.

Nazal Polip Tedavisi 

Nazal polipler sinus girişlerini tıkadıklarında sinüslerde drenaj bozukluğuna bağlı kronik enfeksiyon ve inflamasyon mevcutsa; nazal boşluğu bütünüyle dolduran ve medikal tedaviye yanıt vermeyen polipler var ise cerrahi tedavi uygulanmalıdır.  Cerrahi tedavi, endoskopik sinüs cerrahisi olarak burun içi yaklaşımla uygulanır.


Nazal Polip Tedavileri ve Nazal Polip Fiyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi için
İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir, Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.







Nazal Polip Sıkça Sorulan Sorular


Nazal Polip