PANDEMİNİN etkilerinin, maske kullanımının ve hijyen kurallarına dikkatimizin azalmasıyla özellikle bu sene içerisinde sonbahar ve kış döneminde çocuklarda geniz eti, bademcik problemlerinin çok sık yaşandığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Özellikle okul çağı çocuklarında çok fazla üst solunum enfeksiyonları, geniz eti şişmesi ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları sorunlarıyla karşılaşmaya başladık” dedi.
GENİZ ETİ PROBLEMLERİ Özellikle 2-3 yaşından sonra 9-10 yaşına kadar olan çocuklarda bu sorunların daha fazla görüldüğünü kaydeden Karas, şu bilgileri verdi: “Geniz eti genelde ağrı gibi şikayetlerle ve sık enfeksiyonlarla kendini belli eden bir hastalık. Geniz eti büyümesi, geniz eti iltihaplanması, kronik bademcik enfeksiyonları da özellikle çocukluk çağında görmüş olduğumuz genelde bademciklerin çok iri olması, çok büyümesi ve sık tekrar eden enfeksiyonlarla karakterize bir durum. Bir çocuk horluyorsa, sık enfeksiyon geçiriyorsa, burnu sürekli tıkalıysa, sık öksürüyorsa ve öksürük atakları geçiriyorsa, bir KBB uzmanına muayene olunmalı ve sorunların nedenleri ortaya konmalı. Genelde İzmir ve çevresinde, Ege Bölgesi’nde yaşanan Akdeniz iklimin hakim olduğu çocuklarda büyük derecede reaktif hava yolu dediğimiz alerjik bir durum söz konusu. Ama geniz etinin şişmesi de ilave olur. Bademciklerin büyük olması ve sık tekrar eden boğaz enfeksiyonlarının da ilave olmasıyla çocuklarda böyle bir sıkıntı ortaya çıkar. Dolayısıyla bu üç nedeni iyice ekarte etmek gerekir. Yani çocuğun reaktif hava yolunu alerjik burun yapısına sahip olmadığını ekarte edip onun tedavisini uyguladıktan sonra hala nefes alma ile ilgili sıkıntısı varsa geniz eti muhakkak kontrol edilmeli ve gerekirse alınmalıdır.”

BADEMCİK ENFEKSİYONLARI Bademcik enfeksiyonları hakkında bilgiler veren Karas, “Çok sık tekrar eden, yani yılda beşten fazla ateşli boğaz enfeksiyonu geçiriyorsa ya da bademcikler üç-dört kat büyükse, öpücük bademcik dediğimiz bademcik yapısına sahipse, o zaman da bademciklerin alınması gerekebilir. Geniz eti ve bademcik problemleri ayrıca kulakta sıvı birikmesine neden olabilir. Dolayısıyla çocuğun kulağında ciddi bir sıvı birikmesi varsa geniz eti ve bademcik sorunları çözmek çok daha önemlidir” dedi.

AMELİYAT NASIL YAPILIYOR? Operasyon öncesi çocuklara ameliyathaneye daha rahat giriş yapabilmeleri için hafif bir sedasyon uyguladıklarını belirten Karas, şöyle devam etti: “Thermal Welding adı verilen yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntem çocukların çok daha az ağrı çekmesini, ameliyatın çok daha konforlu geçmesini sağlıyor. Yaklaşık 5-10 dakika sürüyor. Geniz etinde bir-iki gün içerisinde çocuk normal hayatına dönüyor. Bademcik ameliyatından sonraki süreç biraz daha uzun sürüyor. Yaklaşık 56 günlük bir nekahat dönemi var. 56 gün boyunca çocuğun yumuşak gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Biraz Diyet yapması lazım.”

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/izmir/cocuklarda-bademcik-ve-geniz-eti-ameliyatlari-42211463