Uykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
HORLAMA probleminin erişkinlerde sıklıkla orta yaşlı ve şişman erkeklerde görüldüğünü ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının arttığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Charles Dickens, 1830’lu yılların başında yazdığı roman ve yazılarında şişman, kırmızı yüzlü, oturduğu yerde uyuklayan erkeklerden oluşan Pickwick Kulübü üyelerinden bahsederken, aslında horlama ve uyku apneli hastaları tarif ediyordu” diye konuştu.

HORLAMA NEDİR?

Uyku sırasında burun ve dilin arkasındaki hava yolunun daralmasıyla ve buradaki küçük dilin veya yutak seviyesindeki yapıların titreşimleriyle ortaya çıkan sese horlama adı verildiğini belirten Karas, “Bademcikler, dilin arkası, yumuşak damak, küçük dil ve boğazı oluşturan kaslardan meydana gelen geniz ve yutak bölgelerindeki hava yolunun herhangi bir patolojiyle daralması, çok ender olmayan bir durumdur. Bu bölgede daralma olduğunda küçük dil ve yumuşak damak uyku esnasında solunum çabasının artmasıyla titreşmekte ve horlama ortaya çıkmaktadır” dedi.

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apne sendromunu da tanımlayan Karas, şunları söyledi: “Obstrüktif uyku apne sendromu ya da halk arasında bilinen adıyla uyku apne sendromu, uyku sırasında yineleyen üst solunum yolu tıkanmaları ve buna eşlik eden kan oksijen değerinde azalma ile karakterize bir sendromdur. Genellikle orta yaşlı ve kilolu erkeklerin hastalığıdır. Her yaşta görülebilirse de en sık 40-65 yaşları arasında karşımıza çıkar ve 65 yaşından sonra görülme oranı aynı kalır. Erkeklerde 2-3 kat fazla görülür. Kadınlarda ise menopozdan sonra artar. Uyku apne sendromu görülme sıklığının erkeklerde yüzde 4, kadınlarda yüzde 2 olduğu bildirilmiştir. Hem halk tarafından hem de hekimler arasında çok iyi tanınmayan bir sendrom olduğundan, tanıda gecikmelere sık rastlanır.”

RİSK FAKTÖRLERİ

Aile bireylerinden birinde uyku apne sendromu varsa, diğerlerinde görülme riskinin arttığını belirten Karas, en önemli risk faktörünün obezite olduğunu kaydetti. Karas, “Özellikle bel çevresi artmış, elma tipi şişmanlayan kişilerde sıktır. Yine de obez olmayanlarda da görülebileceği unutulmamalıdır. Yüz ve çeneye ait yapısal bozukluklar ve üst solunum yollarındaki darlıklar, obez olmayan kişilerde hastalığa neden olabilir” şeklinde konuştu.

HANGİ YAKINMALAR GÖRÜLEBİLİR?

ERİŞKİNLERİN yüzde 10- 30’unda horlama görüldüğünü ve yaş ilerledikçe bu oranın arttığını bildiren Opr. Dr. Cem Karas, şu bilgileri verdi: “Hasta başlangıçta zaman zaman horlarken giderek daha şiddetli ve sürekli horlamaya başlar. Horlama, üst solunum yollarında daralmanın bir göstergesidir. Uyku apne sendromu olan hastaların hemen tümünde horlama yakınması vardır. En önemli bulgu, eşinin veya yakınlarının tarif ettiği ve tanıklı apne dediğimiz uykuda nefes durmasıdır. Gece boyu bazen 300-400 kez tekrarlayan apneler nedeniyle uyku bölündüğü için hasta kalitesiz uyur. Çoğu kez apnelerden sonra uyandığının farkında değildir. Bazen de uykudan boğularak uyanma tanımlar. Apneler nedeniyle dokulara yeterli oksijen gidemez. Yorgun uyanma ve gündüz aşırı uykululuk gözlenir. Ayrıca uyku apne sendromu olan hastalarda gece göğüs ağrısı ve çarpıntı, sık idrar yapma, idrar kaçırma, sabah baş ağrısı, yaptığı işe kendini verememe, unutkanlık, sinirlilik, gece terlemesi, gece öksürme, reflü, ağız kuruluğu, işitme kaybı, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık yakınmalar görülebilir.”

 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/izmir/horlama-ve-uyku-apne-sendromu-farkli-seyler-42031681